Norsk julebord på polsk

Utenfor Grenseveien 107 er folk på plass lenge før dørene åpner. Det er mange som gleder seg når det er julebord i kantina hos Sonar.

Det er 14 desember, snøen faller som bestilt og det knirker under skosålene på vei til årets hyggeligste kveld hos Sonar. Nede i kantina står Fredrik midt på gulvet og er klar for å ta imot gutta til årets julebord. Maten er levert, juletreet er pyntet og flere karer i mørke vinterjakker står allerede utenfor oppe ved inngangsdøren, klare for å møtes på slutten av arbeidsåret, før mange av dem reiser hjem til Polen.

Mange har reist allerede, fortelle Magdalena Woloszyn som jobber med administrasjon i Sonar og er polsk selv, men har norsk samboer. – Men det blir flere og flere som bor i Norge, og mange som kommer i dag skal også feire jul her i Norge. – Mine foreldre sammen med min søster og deres familie vil feire jul med oss.» – sier Magdalena, som planlegger å lage norsk juleribbe for første gang.

Noe som gjør at Magdalena er litt bekymret for ribbesvoren.
Gutta inntar lokalene litt forsiktig , i puljer, og setter seg sammen med de de jobber med til daglig. Rørleggerne der oppe i hjørnet, der sitter elektrikerne, og tømrerne på ett bord. Taktekkerne sitter sammen med snekkerne. Fredrik skrur opp høyttaleren og en salig blanding av polsk og annen julemusikk gjør at karene blir blidere, skuldrene går ned og folk henger av seg jakka. På et bord sitter en far og to sønner, alle med samme arbeidsplass i Norge, men alle skal hjem og feire jul i Polen.

En kultur der alle er viktige

Det er tredje året julebordet har blitt holdt i kantina hos Sonar, og mange har vært med alle årene, mens noen er nye. Gutta lytter når Magdalena holder et innlegg om de nye reglene og formalitetene rundt fast ansettelse i Sonar, noe som nå er obligatorisk og skaper trygghet for de som velger å jobbe her. Når vi er ferdige med formalitetene, er det lett å merke på stemningen at latteren sitter løst – her prater alle med alle, og selv om gutta er ute på byggeplassen og jentene er i administrasjonen, er det hele tiden en kameratslige tone mellom folk som tar vare på hverandre.
Det er nettopp den kulturen vi forsøker å bygge opp, sier Fredrik, – den tiden er forbi da polakkene var nødt til å finne seg i dårlige forhold og usikre arbeidsbetingelser. Folk som jobber i Sonar skal være trygge på arbeidsplassen og ha et bra sted å bo når de er ferdig for dagen.

Jul er jul, uansett hvor du kommer fra

Det er fem til stede fra administrasjonen i Sonar, og Agnieszka Majewska, populær researcher for rørleggerne, blir overrasket med en flott pokal med påskriften «verdens kuleste sjef» inngravert på polsk. Litt senere enn de andre kommer Andrej som har hatt et lite uhell, men er på bedringens vei, fremdeles med armen i fatle. Uansett hvordan formen er, går man ikke glipp av julebordet i Sonar.

Rundt bordet går praten om julefeiring og tradisjoner. Vi snakker om hva som er populært å spise i julen i Polen, og akkurat som her spørs det hvor i landet du bor: Der nordmenn har pinnekjøtt, ribbe eller juletorsk, har polakkene piroger fylt med soppstuing, borsjtj som er en rødbetsuppe, salater – eller karpe, en populær fisk som serveres i alle varianter, også syltet.
Uansett er alle enige om at det er noe med menn og poteter. En av gutta forteller: Faren min blir sur og sier at er ikke ordentlig middag uten poteter til.
Så er det vel heller ikke så rart, når alle har spist og maten settes bort, at rapporten fra jentene i administrasjonen er som følger: Alle synes det var godt, og det er fint med salat og nymotens grønnsaker og greier. Men som forventet, det ble først tomt for poteter. Så vet vi i hvert fall det: Du holder ikke lenge i byggebransjen om du går på lavkarbo! God jul!