Nytt hjerterom i Fattighuset

Sonar as er også opptatt av andre verdier enn bare kroner og øre. Vi hadde lyst til å bidra til en god sak, og fant ut at der andre kan gi penger eller steke vafler, kan vi i Sonar snekre, bygge og male. Sonar Community Day har vi kalt det, og ideen er å plukke ut noen vi ønsker å hjelpe og stille med håndverkere og arbeidskraft for de som trenger det. En ekstra god idé synes vi, siden slike prosjekter ofte ellers ikke vil bli gjort, spesielt hos en veldedig stiftelse med dårlig økonomi. Og nå er første oppdrag utført: Et flott, nytt oppholdsrom i 7. etasje på Fattighuset i Grønlandsleiret.

Ærlig navn på et enkelt sted

I disse dager er vi jo veldig forsiktige med ord og uttrykk. Derfor er det sikkert mange som lurer litt på om ikke navnet Fattighuset har gått ut på dato, noe det var naturlig å spørre pressesjefen på Fattighuset om, Sverre Rusten: – Tvert imot, sier han. – Det vi ønsker er å kalle en spade for en spade, og det har vi fått god respons på. Både folk på huset og brukerne har blitt glade i navnet, og vi mener det er fordi vi ikke prøver å pakke det inn men sier det som det er. Folk som kommer til oss lever som regel under fattiggrensen, noe som er et uttrykk som er i full bruk. Fattighuset er også det eneste tilbudet som dette der det ikke kreves dokumentasjon på inntekt og så videre; hit kommer både innvandrere, papirløse, norske, unge og gamle. Vi er opptatt av å sette fokus på fattigdom, og da er navnet vårt til god hjelp for å gjøre dette.

Et helt nytt rom til alle

Håndverkerne fra Sonar begynte for to uker siden, og skulle reparere taket i oppholdsrommet i 7 etg. Men det ballet på seg, med både sparkling og maling av vegger, og nå er hele rommet nyoppusset og fint. Resultatet av Sonars første Community Day ble et nytt rom som Fattighuset sårt trengte, og på toppen av det hele med turkisgrønne vegger!

Rommet er forvandlet fra nedslitt til trivelig. Hele huset føler på gleden av å ha fått et fint rom, sier Sverre Rusten. – Vi har snakket om hva vi kan bruke det til, kanskje halve rommet kan være kafé og andre halvdel kan brukes til kurs eller yoga. Vi får se.

Fattighuset har enda flere prosjekter for den som vil hjelpe; her er det både behov for oppgradering av resepsjon og kantine, og så går det rykter om en litt fuktig kjeller. Folk på huset krysser nok fingrene for å få litt mer hjelp fra snille bedrifter, og det er ikke sjelden noen er inne med gaver eller et parti varer som kan komme til nytte. Rommet med de turkisgrønne veggene er klart i god tid før jul – et konkret bevis på at Sonar er en bedrift som vil gi en håndsrekning til andre, og som mener det vi sier.

Fattighuset har som formål å bedre forholdene til folk som står i et uønsket avhengighetsforhold til det offentlige. Organisasjonen er basert på frivillighet. Her er det gratis utdeling av mat, klær, husholdningsartikler og bøker. I tillegg driver Fattighuset med informasjon, rådgivning, saksoppfølging, kurs, samtale- og selvhjelpsgrupper, lege samt sosialpolitisk arbeid overfor myndigheter lokalt og sentralt. Målet er å få folk til å stå på egne ben.