NÅR HELE FAMILIEN LEGGER RØR

Tidlig om morgenen, hver dag i uken, tar far og to sønner toget fra Bærum til byggeplassen på Fjellhamar, på andre siden av Oslo. Rett ved togstasjonen ligger det store, flotte bygget som skal ferdigstilles i august.  De tre mennene fra familien Grot jobber som rørleggere og er fast ansatt i Sonar. Alle tre har vært med hele veien og skal nå ta siste finish på bygget;  det er fremdeles mye rørlegger-arbeide som gjenstår.

Vi går opp trappen til brakkene der de spiser lunsj, alle er i godt humør, og matpakke lagde de kvelden før, sola skinner og alle rundt oss går i t-skjorte. Marek, Jakub og Michal Grot har alle jobbet i Norge en stund.  At Marek er faren er vanskelig å se ved første øyekast, de ser mer ut som tre jevnhøye kompiser som legger fra seg hjelmen for å ta en brødskive i brakka, der vinduet står åpent mot vårvær og sol.

Marek forteller at hele familien kommer fra Radom, en by som ligger 100 km fra Warszawa og 200 km fra Krakow. Han kom til Norge i 2008, og sønnene kom etter – alle på grunn av et tøft arbeidsmarked i Polen. Jakub på 24 er yngst, og har ikke kone og barn. Michal på 26 hadde jobb i Stavanger for 5 år siden med å vaske biler. Etter noen år kom han tilbake til Norge, nå i ordnede forhold med fast stilling hos Sonar. Hjemme har han kone og to sønner, på fem og to år. Jeg spør om guttene også skal bli rørleggere, og Michal smiler og sier – Yes! Hvorfor ikke? Bestemor til de to og kona til Marek bor i familiens leilighet i hjembyen, men kommer på besøk til Norge innimellom. Planen er å jobbe her i 3-4 år, sier Marek, deretter er det hjem til vakre Radom, med spir, tårn og gamle bygninger – men et helt annet arbeidsmarked dessverre.

 

DINNER, MAKE SANDWICH & SLEEP

Det er Mareks oppsummering av kvelden. – Etter at vi er ferdige på jobb tar vi toget hjem. Da er det eneste vi har lyst til å spise middag, se på TV og gå og legge oss, forteller de.  Det blir ikke så mye uteliv, selv om de kan hvis de vil.

–  Vi gidder ikke bruke pengene på restaurant eller barer, bedre å glede seg til å gå ut når vi kommer hjem til familien, er de alle enige om.

Far og sønner bor på Jar i Bærum, et grønt og fint område vest for Oslo. I helgene drar de litt rundt i nærområdet. Drammen var siste utflukt, med turveien Spiralen. Og så har de vært på tur på Fossum, et nydelig område med et vakkert vann, rett ved der de bor. Hver søndag lager pappa Marek middag, og han liker å lage mat sier guttene.

Siden dette er karer som står på i jobben, er det naturlig å snakke om neste gang de skal ha fri. Det er ikke så lenge til; en venn feirer bryllup hjemme og de skal alle dra på helgetur. Etter det kommer sommeren og da er planene en tur til Tyrkia. Michal har bodd i Nederland og har venner han skal besøke der. I hele juli blir det ferie for familien, og de to guttene til Michal skal i hvert fall på stranda, forteller han.

 

TO GENERASJONER. SAMME YRKE.

Alle tre er rørleggere, og har alt som kreves av sertifikater og utdannelse for å levere prikkfritt håndverk på den enorme byggeplassen som skal huse både leiligheter og forretninger. Akkurat nå legger de endeløse, oransje varmekabler der det skal være parkeringsplass og vei utenfor bygget. Sønnene sier at de har lært det meste av pappa Marek og det er til ham de kommer til for å få råd. Alle er enige om at det føles trygt og godt å være ansatt i Sonar, at noen sier nei til ordnede forhold og fast arbeidskontrakt rister de på hodet av.

Men hvem som er den beste rørleggeren, blir de ikke helt enige om. Michal på 26 melder seg frivillig som best, men etter å ha vekslet et par blikk over bordet ender far opp med seieren. Yngstemann Jakub prøver ikke å ta plassen som best i faget. Han tar livet avslappet og med et smil forteller han at å bo sammen med faren sin, nei det gidder han ikke.  Likevel kommer det frem i løpet av praten at faren skal se på en større leilighet i August. Med plass til alle, spør jeg, og Marek smiler lurt. Med utsikt til flere gode middager for gutta, spørs det om ikke faren går av med seieren på hjemmebane også.